İş Birliklerimiz
Pınar Enstitüsü öncülüğünde Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlükleri, Üretici Birlikleri ve Kooperatifler, Üniversiteler, Pınar Süt ve Çamlı Yem işbirliğiyle eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmiştir.
Proje eğitimlerine üreticilerin katılımının sağlanması konusunda, işbirliği içinde olunan Üretici Birlik ve Kooperatifleri aktif rol oynamışlardır. Projenin “Hayvan Sağlığı”, “Hayvan Beslemesi” ve “Kuru Dönem Yönetimi” konularındaki eğitimleri üniversitelerin akademik kadrolarından belirlenen öğretim üyeleri tarafından, “Hijyen-Sanitasyon” ve “Buzağı Bakım ve Beslemesi” eğitimleri ise Pınar Süt, Kalite Departmanı’na bağlı Çiğ Süt Geliştirme Uzmanları tarafından verilmiştir. Aynı zamanda analizlerin değerlendirilmesi işlemlerinde Pınar Süt’ün İzmir, Eskişehir ve Şanlıurfa Fabrikalarındaki Kalite Departmanları görev almıştır. Proje lansmanı süreçleri Pınar Süt Kurumsal İletişim Departmanı ile yürütülmüştür. Hayvan yem kalitesi ve beslemesi konularındaki çalışmaların hazırlanmasında ise Çamlı Yem destek olmuştur.
Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde projesi kapsamında 2017 Nisan ayı itibariyle genişletilmiş bir içerikle Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’nin Business Call to Action (BCtA) programına üye olunmuş ve proje, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilişkilendirilmiştir. UNDP, özellikle gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, insanların daha iyi yaşam standartlarına sahip olmaları için gerekli olan bilgi, deneyim ve kaynakları sağlayan bir programdır.
Business Call to Action (BCtA) programı ise, kapsayıcı ve sürdürülebilir yönetişim konusunda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ulaşılmasını destekleyen, UNDP bünyesinde küresel bir liderlik platformudur. Şirketler belirli ve ölçülebilir geliştirme çözümleriyle kendi temel faaliyet alanları konusunda katkıda bulunurlar. 2008 yılında başlatılan BCtA, şirketleri; tüketici, üretici, tedarikçi ve dağıtıcı olarak düşük satın alma gücüne sahip kişilere yönelik kapsamlı iş modelleri geliştirmeye teşvik ederek Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına yönelik ilerlemeyi hızlandırmayı amaçlar.
BCtA platformuna şirketler, belirli bir başvuru sürecinin ardından taahhütleriyle birlikte başvuruda bulunurlar. Pınar Enstitüsü girişimiyle, Pınar Süt adına “Sütümüzün Geleceği Bilinçli Ellerde” projesi kapsamında 10 Nisan 2017 tarihi itibariyle BCtA platformuna üye olunmuş ve proje Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilişkilendirilmiştir.
BCtA Önceki Dönem Program Yöneticisi Paula Pelaez projeyle ilgili görüşünü; "Pınar Enstitüsü’nün süt üreticilerine verdiği destek, süt hayvancılığını ve ailelerinin yaşamlarını iyileştirirken ürünlerin kalitesini de arttırmaktadır. Pınar Enstitüsü’nün bu kapsamlı girişimi, işletmelerin ticari sürdürülebilirliğine katkı sağlarken eşzamanlı olarak birçok Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG)’ne nasıl katkıda bulunabileceğini de mükemmel bir şekilde göstermektedir" şeklinde ifade etmiştir.
Üyelik linki: https://www.businesscalltoaction.org/member/pinar
Basın duyurusu: https://www.businesscalltoaction.org/news/%E2%80%9C-future-our-milk-safe-hands%E2%80%9D-p%C4%B1nar-institute
“Hayvan Sağlığı & Hayvan Beslemesi” ve “Kuru Dönem Yönetimi” konularındaki eğitimler, proje kapsamında “Ankara Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Baştan” ve “Afyon Kocatepe Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cangir Uyarlar” tarafından verilmektedir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştirilen eğitim süreçleri ise “Harran Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Denek” ve “Harran Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abuzer Zonturlu” tarafından sağlanmaktadır.
Eğitimlerin organize edilmesi ve yöredeki süt üreticilerine gerekli bilgilendirmelerin yapılması noktasında en büyük destekçilerimiz bölgedeki süt üretici birlikleri ve kooperatifler olmuştur.
UNDP
Business Call to Action Sürecinin Tamamlanması
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geliştirilen Business Call yo Action (BCtA) platformuna yönelik Yıllık Rapor (Annual Report) çalışması 2022 yılı faaliyetleri çerçevesinde hazırlanıp 2023’de Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’na sunulmuştur. Pınar Enstitüsü ile 2017 yılından bu yana iş birliği yürütmekte olan Business Call To Action (BctA) platformu; 2023 yılı itibariyle yeni üye alınmayacağı ve tüm platform üyelerinin mezun sayıldığı bilgisini paydaşlarına aktarmıştır. Üye şirketlerin faaliyet ve projelerinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine olan etkilerini ve katkılarını ölçme ve yönetme konusunda yardım sağlamaya odaklanan bir bilgi platformu olarak; önümüzdeki birkaç ay içinde uzmanlık alanlarının Sürdürülebilir Finans Merkezi altındaki UNDP’nin daha geniş alanına entegre edileceği bilgisi alınmıştır.
FAO
Ekim 2023 tarihinde, FAO ve Pınar Süt arasında imzalanan İşbirliği ve Koordinasyon Uygulama Anlaşması ile karşılıklı iyi niyet beyan edilmiş ve ileriye dönük ortak projeler geliştirilmesinin önü açılmıştır. Pınar Süt ve FAO iş birliği ile; gerçekleştirilen anket çalışmanın bulgularından yola çıkarak kırsalda genç çiftçileri ve sürdürülebilir üretimi destekleyecek bir eylem planı sunulması amaçlanmaktadır. Anket çalışmaları bulgularından yola çıkarak FAO ile, “Genç Çiftçilerin Mesleki ve Teknik Açıdan Güçlendirilmesi” başlığında yeni eğitim mödülleri oluşturulmaktadır.
İzmir ve Kütahya illerinde Genç Çiftçi Destek Programından destekler yoluyla yararlananların listesi İzmir ve Kütahya İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinden temin edilmiştir. Hali hazırda, anket sonuçları AKÇAM tarafından değerlendirilmiş ve raporlama sürecine geçilmiştir. Araştırma sonuçlarının; Tarım ve Orman Bakanlığı ile İl Müdürlükleri, FAO, Ankara Üniversitesi-AKÇAM ve Pınar Süt-Pınar Enstitüsü iş birliği kapsamında 21 Aralık 2023 tarihinde ikincisi düzenlenen çalıştayda duyurulan sonuçlar neticesinde yeni eğitim mödüllerinin hayata geçirilmesine karar verilmiştir.