KURU-FRESH DÖNEM BESLEMESİ | Pınar Enstitüsü Sütümüzün Geleceği

KURU-FRESH DÖNEM BESLEMESİ

Kuru dönem
Kuru dönem beslemesi ilk 40 ve son 20 gün beslemesi diye 2 şekilde ayarlanmalıdır. Kalsiyum içeriği yüksek hammaddeler dikkatli kullanılmalıdır. Yonca ve süt yemi 2kg'ı aşmamalıdır. Doğuma 1-2 hafta kala süt yemine yavaş geçiş yapılmalıdır. Rasyonda E vitamini ve selenyum takviyesi yapılması da uygun olacaktır.

RASYON ÖRNEĞİ;

  • 6 kg Mısır Silajı
  • 2 kg Kuru Dönem Yemi !!!
  • 1.5 kg Yonca
  • 4 kg Saman

Fresh dönem;
Bu dönemde beslemede dikkat edilmesi gereken en önemli şey; kuru dönemde süt üretmeyen ve yem tüketimi laktasyon dönemine göre az olan hayvanın iştahının az ve kuru madde tüketiminin düşük olduğudur. Doğumla birlikte süt üretiminin başlaması besin madde ihtiyacını arttırmıştır. Dolayısı ile midede yer kaplayacak kaba yemlerin, besin madde içeriği zengin ve kaliteli olanları tercih edilmelidir. Fresh dönem için enerji ve protein içeriği zengin özel yemler üretilmektedir. 

Kuru dönem ve fresh dönem beslemesinde yapılan hatalar, gelecek dönemlerde önemli verim ve sağlık kayıpları olarak karşımıza çıkacaktır.

Özellikle doğum öncesi kondisyon takibi önemli olmakla birlikte, doğum ve sonrasında yaşanabilecek problemleri en aza indirecektir.